Les Publications

2017


  • ARRIGNON M., BOSC C., 2017. Le plan français de transition agro-écologique et ses modes de justification politique : la biodiversité au secours de la performance agricole ?, in Les politiques de biodiversité, sous la direction de D. Compagnon et E. Rotary, Presses de Sciences Po, 256 p.
  • BANOS V., GASSIAT A.,  GIRARD S., GUÉRINGER A., HAUTDIDIER B., HOUDART M., LE FLOCH S., VERNIER F., 2017. Et au milieu coule une cafetière… ou comment des géographes discutent de l’interdisciplinarité à la pause-café. L’espace en partage. Y. Bonny, N. Bautès and V. Gouëset (dir.), Presses Universitaires de Rennes: 279-296.
  • BERTHOMÉ G.E.K., THOMAS A., 2017. A Context-based Procedure for Assessing Participatory Schemes in Environmental Planning, Ecological Economics, 132, pp. 113-123
  • BLASQUIET-REVOL H., AMBLARD L., AZNAR O., DÉPRÉS C., 2017. L’organisation de l’entretien de la voirie locale, reflet de l’évolution des usages des espaces ruraux ? Economie rurale, 360 (Juillet-Août 2017), 5-25.
  • BOSC C., ARRIGNON M., 2017. Le plan français de transition agro-écologique et ses modes de justification politique : la biodiversité au secours de la performance agricole ? In Les politiques de biodiversité, sous la direction de D. Compagnon et E. Rotary , Les presses de Sciences Po, 256
  • BRYANT C.R., LOUDIYI S., 2017. Des espaces agricoles dans la métropolisation. Perspectives franco-québécoises. Collection Colloques et rencontres – Lettres et Sciences Humaines, l’Harmattan, 328 p.
  • COT C., LARDON S., LEFEBVRE C., MENARD J-E., SCHOELLEN O., CHOLLET P., 2017. S’approprier un nouveau territoire par l’usage de l’information géographique en DREAL : changement d’échelle et changement de pratiques. Revue Internationale de Géomatique
  • DAKPO K.H., JEANNEAUX P., LATRUFFE L., 2017. Greenhouse gas emissions and efficiency in French sheep meat farming: A non-parametric framework of pollution-adjusted technologies. European Review of Agricultural Economics 44 (1): 33-65.
  • DERNAT S., VERCHERE A., SIMEONE A., JOHANY F., LARDON S., 2017. Évaluer l’effet de professionnels dans une activité collaborative au service de l’accompagnement de l’orientation des étudiants. Une entrée en animatique des groupes par l’étude des conflits socio-cognitifs. Phronesis
  • DIALLO A., JEANNEAUX  P., 2017 . How effective is EU’s PDO quality policy? An impact evaluation from the French dairy sector. European Review of Agricultural Economics: 32.
  • DUARTE MALANSKI  P., HOSTIOU N., INGRAND S., 2017. Evolution pathways of employees’ work on dairy farms according to task content, specialization, and autonomy. Cah. Agric., 26 (4)
  • DUMONT B., RYSCHAWY J., DURU M., BENOIT M., DELABY L., DOURMAD J.Y., MÉDA B.,VOLLET D., SABATIER R., 2017. Les bouquets de services, un concept clé pour raisonner l’avenir des territoires d’élevage. In : Numéro spécial, L’élevage en Europe : une diversité de services et d’impacts.Dumont B. (Éd). INRA Prod. Anim., 407-422.
  • DUVIVIER C., POLÈSE M.,  APPARICIO P., 2017. The Location of IT-led New Economy Jobs in Cities: Office Parks or Cool Neighborhoods?, Regional Studies. DOI: 10.1080/00343404.2017.1322686.
  • DUVIVIER C., POLÈSE M., 2017. The Great Urban Techno Shift: Are Central Neighborhoods the Next Silicon Valleys? Evidence from three Canadian Metropolitan Areas, Regional Science. DOI: 10.1111/pirs.12284.
  • GOUTTENOIRE L., GUILLOT M., 2017. Mettre en situation et accompagner la construction de connaissances : un parti pris pour la formation à l’accompagnement de projets en agriculture. Revue Internationale de Pédagogie de l’Enseignement Supérieur.
  • HOSTIOU N., FAGON J., CHAUVAT S., TURLOT A., KLING-EVEILLARD F., BOIVIN X., ALLAIN C., 2017. Review of the impact of Precision Livestock Farming on work and human-animal interactions on dairy farms. Biotechnologie, Agronomie, Société et Environnement 21: 8.
  • INGRAND S., 2017. Opinion paper: “Monitoring te salutant”: combining digital sciences and agro-ecology to design multi-performant livestock farming systems. Animal.
  • INGRAND S., ASTIGARRAGA L., CHIA E., COQUIL X., DAVID C., FIORELLI J.L., 2017. Securing sustainable livestock production systems in an uncertain economic climate: Nurturing flexibility and resilience, in : « Agricultural and Biological Sciences », Livestock Science, edited by Selim Sekkin, INT : InTech – Open Access Publisher. DOI : 10.5772/65087
  • LARDON S. , HOUDART M., LOUDIYI S.,  FILIPPINI R., MARRACCINI E, 2017. Food, an integrating element in the urban agriculture system of Pisa? In Perrin C., Soulard C. & Valette E., Toward sustainable agricultural-urban relations: innovation, integration, governance. Springer – Urban Agriculture Book Series
  • LE BEL P.M., 2017. Literary heritage and place building for communities: the case of Allier, France. Almatourism – Journal of Tourism, Culture and Territorial Development, 8(7): 17p. DOI: 10.6092/issn.2036-5195/6755
  • LOUDIYI S., ABRANTES P., BENDJABALLAH O., LARDON S., MOUSSELIN G., SCHEROMM P., SOULARD C., VALETTE,E., 2017, « The integration of agricultural and urban development by local projects : A methodological approach comparing case studies », in Soulard, C.T., Perrin, C., Valette, E., Toward sustainable agricultural-urban relations: innovation, integration, governance. Springer – Urban Agriculture Book Series.
  • PHAM D.K., DUTEURTRE G., COURNUT S., MESSAD S., DEDIEU B., HOSTIOU N., 2017. Caractérisation de la diversité et de la durabilité des exploitations laitières familiales au Vietnam : une étude de cas en zone péri-urbaine de Hanoi. Revue d’Elevage et de Médecine Vétérinaire 69(4): 131-141.
  • RIGOLOT C., 2017. The social capital of value chains mediates pathways to economic, social and environmental sustainability. A case study in the comté cheese value-chain. Interdisciplinary Symposium, 5-6-7 juillet, Corte
  • RIGOLOT C., 2017. Une approche évolutive des «visions du monde» pour penser les transformations de l’agriculture. Cahiers Agricultures, 26(3)
  • RYSCHAWY J., DISENHAUS C., BERTRAND S., ALLAIRE G., AZNAR O., PLANTUREUX S., JOSIEN E., GUINOT C., LASSEUR J., PERROT C., TCHAKERIAN E., AUBERT C., TICHIT M., 2017, Assessing multiple goods and services derived from livestock farming on a nation-wide gradient, Animal, vol. 11, n° 10, p. 1861-1872
  • TANKAM C., 2017. L’organisation des marchés de producteurs de fruits et légumes biologiques à Nairobi, Kenya. Cahiers Agricultures, 26(3)
  • TURPIN N., BOUAYAD AGHA S., VEDRINE L., PERRET E., VOLLET D., LENAIN M.A., 2017, « Politique d’accueil de nouvelles populations dans le Massif central et dynamisation des territoires. Une évaluation quantitative et qualitative », Économie rurale, 361, pp 23-48
  • VOLLET D., AUBERT F., FRÈRE D., LÉPICIER D., TRUCHET S. 2017. The Importance of Intégrating Supply-Side factors In Economic Base Models, Growth and Change
  • VOLLET D., HUGUENIN-ELIE O., MARTIN B., DUMONT B., 2017. La diversité des services rendus par les territoires d’élevage herbagers fournissant des produits de qualité dans des environnements préservés. In : Numéro spécial, L’élevage en Europe : une diversité de services et d’impacts. Dumont B. (Éd). INRA Prod. Anim., 30, 333-350.
  • VOLLET D., 2017. Les apports de l’approche institutionnelle des systèmes socio-écologiques à une analyse territoriale de la fragilité ; quelques éléments à partir d’une première déclinaison aux hautes-Chaumes du Forez, In : Roth H. Espaces fragiles, construction scientifique, dynamiques territoriales et action publique, Presses Universitaires Blaise Pascal, Collection Territoires, N°1, pp 177-194

 

2016


  • BILLION C., BARITAUX V., LARDON S., LOUDIYI S., 2016. Les acteurs de la distribution. Quel rôle dans la gouvernance alimentaire territoriale ? In Mundler P., Rouchier J. (eds.) Alimentation et proximités. Jeux d’acteurs et territoires. Educagri Editions, 462p
  • BOSC C., VOLLET D., 2016. Mesure de la performance des politiques européennes de développement rural par l’estimation de la valeur ajoutée territoriale : application au programme LEADER en Auvergne », Revue d’Economie Régionale et Urbaine, à paraitre
  •  CHAUVAT S., SERVIERE G., COURNUT S., 2016. Prendre en compte le sens du métier, l’organisation et la productivité du travail, pour mieux accompagner les éleveurs. Innovations Agronomiques 49 (2016), 69-82
  •  DERNAT S., SIMEONE A., 2016. Stages et transition professionnelle dans l’enseignement supérieur. Une approche psychosociale du cursus vétérinaire. Questions Vives, Recherches en éducation, 24(1). doi : 10.4000/questionsvives.1753
  •  FILIPPINI R., MARRACCINI E., LARDON S., BONARI E., 2016. Is the choice of a farm’s commercial market an indicator of agricultural intensity? Conventional and short food supply chains in periurban farming systems. Italian Journal of Agronomy
  •  FRELAT R., LOPEZ-RIDAURA S., GILLER K.E., HERRERO M., DOUXCHAMPS S., DJURFELDT A., ERENSTEIN O., HENDERSON B., KASSIE M., PAUL B., RIGOLOT C., RITZEMA R., RODRIGUEZ D., VAN ASTEN P., VAN WIJK M.T., 2016. Drivers of household food availability in sub-Saharan Africa based on big data from small farms. Proceedings of the National Academy of Sciences, 113(2), 458-463.
  •  HENDERSON B., GODDE C., MEDINA-HIDALGO D., VAN WIJK M., SILVESTRI S., DOUXCHAMPS S., RIGOLOT C., HERRERO M., 2016. Closing system-wide yield gaps to increase food production and mitigate GHGs among mixed crop–livestock smallholders in Sub-Saharan Africa. Agricultural Systems, 143, 106-113.
  •  ICERI V., LARDON S., MENDES ROCHA M., 2016. De la production à la consommation d’aliments: regards croisés entre Cianorte (Brésil) et Aubière (France). ESO Travaux et Documents, Dossier : Transition sociale et environnementale des systems agricoles et agro-alimentaires au Brésil., N°40, Mars 2016, pp 111-120
  •  LITTAYE A., LARDON S., ALLONCLE N., 2016. Stakeholders’ collective drawing reveals significant differences in the vision of marine spatial planning of the western tropical Pacific. Ocean & Coastal Management
  •  RAPEY H., (accepté, à paraître), 2016. Les multiples formes actuelles de la conversion d’élevages laitiers de montagne vers la production de viande : Etude de cas dans le Massif Central, Revue de Géographie Alpine (2016), 13 pages.
  •  RIGOLOT C., 2016. Le démon de Laplace est mort, vive les génies de la place!. Natures Sciences Sociétés.
  •  RIGOLOT C., DE VOIL P., DOUXCHAMPS S., PRESTWIDGE D., VAN WIJK M., THORNTON P., HERRERO M., 2016. Interactions between intervention packages, climatic risk, climate change and food security in mixed crop–livestock systems in Burkina Faso. Agricultural Systems. doi:10.1016/j.agsy.2015.12.017
  •  SOULARD C-T., VALETTE E., PERRIN C., ABRANTES P., ANTHOPOULOU T., BENJABALLAH O., BOUCHEMAL S., DUGUÉ P., EL AMRANI M., LARDON S., MARRACCINI E., MOUSSELIN G., NAPOLEONE C., PAOLI JC, 2016. Periurban Agroecosystems in the Mediterranean: diversity, dynamics and drivers. Regional Environmental Change
  •  DAKPO H., JEANNEAUX P., LATRUFFE L., 2016. Greenhouse gas emissions and efficiency in French sheep meat farming: a non-parametric framework of pollution-adjusted technologies, European Review of Agricultural Economics, juillet 2016, Doi: 10.1093/erae/jbw013, 1-33 p.

2015


  • BALAY C.,COURNUT S., MICHELIN Y., CAPITAINE M., BOISDON I., 2015. Services écosystémiques rendus par les prairies dans une commune de moyenne montagne d’Auvergne : évaluation et déterminants. Fourrages, 221 : 15-24.
  • BALENT G., LAVOREL S., LOUCOUGARAY G., BERTONI G.,BOISDON I., CAPITAINE M., COLACE M.P., DOBREMEZ L., GIBON A., GOS P., MESMIN X., 2015. Quelles perspectives d’intensification écologique des services fourragers rendus par des prairies de moyenne montagne française ? Une analyse comparative. Fourrages, 221 : 3-14.
  • BARITAUX V.HOUDART M., 2015. Relations fournisseurs-grande distribution dans les filières agro-alimentaires. Une analyse de la trajectoire d’une démarche de type « filière qualité », Economie Rurale, n°346, 15-30.
  • BATHFIELD B.,RAPEY H., INGRAND S., 2015. Des caractéristiques de parcellaire favorables à l’économie d’aliments en systèmes laitiers de zone de montagne, Fourrages, 15 p.
  • BEL F., LACROIX A., LYSER S., RAMBONILAZA T.,TURPIN N., 2015. Domestic demand for tourism in rural areas: Insights from summer stays in three French regions, Tourism Management, Volume 46, February 2015, 562-570.
  • BOISDON I.,BALAY C., PAILLEUX J.Y., RAPEY H., COURNUT S., HOSTIOU N., 2015. Dis moi comment tu fais pâturer et je te dirai qui tu es, Techniques & Cultures, 13 p.
  • BOISDON I.,BALAY C., PAILLEUX JHOSTIOU N., RAPEY H., COURNUT S., 2015, Pâturer : regards agronomiques et pratiques d’éleveurs, Techniques et Culture, n°63, p.36-55
  • COQUIL X., BEGUIN E.,DEDIEU B., LUSSON J.M., 2014. Ressources pour une transition vers des systèmes de polyculture – élevage plus autonomes, Fourrages n°219, 203-212
  • DAKPO H.,JEANNEAUX P., LATRUFFE L., 2015. Modelling pollution-generating technologies in performance benchmarking: Recent developments, limits and future prospects in the nonparametric framework, European Journal of Operational Research (EJOR)
  • DÉPIGNY S., ACHARDD R., LESCOTB T., DJOMESSIC M.T., TCHOTANGC F., NGANDOC D.E.,POIX C., 2015. In vivo assessment of the active foliar area of banana plants(Musa spp.) using the OTO modelS. Scientia Horticulturae, 181, p. 129–136
  • DESTREZ A., GRIMM P., CÉZILLY F., JULLIAND V., 2015. Changes of the hindgut microbiota due to high-starch diet can be associated with behavioral stress response in horses. Physiology & Behavior, Reference: PHB10891, accepted for publication: 30 May 2015.
  • FARRIÉ B., JOUVEN M., LAUNAY F., MOREAU J.C., MOULIN C.H., PIQUET M.,TAVERNE M., TCHAKÉRIAN E., THÉNARD V., MARTIN G., 2015. Rangeland Rummy – A board game to support adaptive management of rangeland-based livestock systems. Journal of environmental management, 147: 236-245
  • FILIPPINI R.,MARRACCINI E., LARDON S., BONAR E.,2015. Is the choice of a farm’s commercial market an indicator of agricultural intensity? Conventional and short food supply chains in periurban farming systems. Italian Journal of Agronomy
  • FILIPPINI R.,MARRACCINI E., LARDON S., BONARI E., 2015. Food production for the city: hybridization of farmers’ strategies between alternative and conventional food chains. Renewable Agriculture and Food System
  • HERRERO M., WIRSENIUS S., HENDERSON B.,RIGOLOT C., THORNTON P., HAVLIK P., DE BOER I., 2015. Livestock and the Environment: what have we learnt in the last decade? Annual Review of Environment and Ressources (40), Accepté.
  • HOSTIOU N., CIALDELLA N, VAZQUEZ V, MÜLLER A. G, LE GAL P.Y ., 2015.Work organization on smallholder dairy farms: a process unique to each farm. Tropical Animal Health and Production, DOI: 10.1007/s11250-015-0859-7
  • LARDON S., 2015 L’agriculture comme potentiel de développement des territoires péri-urbains.Analyse par les configuratiosn socio-spatailes. Articulo – Journal of Urban Research [Online], Special issue 6 | 2015, Online since 16 May 2015, connection on 14 June 2015. URL : http://articulo.revues.org/2673 ; DOI : 10.4000/articulo.267
  • LUSSON J.M.,COQUIL X., FALAISE D., FRAPPAT B., 2014. 40 itinéraires vers des systèmes herbagers : comprendre les transitions pour mieux les accompagner, Fourrages, n°219, 213-220
  • PEIGNE J.,LEFEVRE V., CRAHEIX D., ANGEVIN F., CAPITAINE M., 2015. Evaluation participative de prototypes de systèmes de culture combinant agriculture de conservation et agriculture biologique. Cahiers Agricultures, 24 : 24 : 2, 134 – 141
  • RAPEY H., 2015. L’agrandissement-spécialisation des élevages : en montagne, une dynamique inégale, Economie Rurale, N° 346, 11 p.
  • RYSCHAWY J., TICHIT M., BERTRAND S., ALLAIRE G., PLANTUREUX S.,AZNAR O., PERROT C., GUINOT C., JOSIEN E., LASSEUR J., AUBERT C., TCHAKERIAN E., DISENHAUS C., 2015,  » Comment évaluer les services rendus par l’élevage ? Une première approche méthodologique sur le cas de la France « , INRA Productions Animales, vol. 28, n° 1, p. 23-38.
  • TORRE A., MELOT R., BOSSUET L., CADORET A.,CARON A., DARLY S., JEANNEAUX P., KIRAT T., PHAM H.V., 2015. Méthodologie d’évaluation et d’analyse des conflits dans les espaces ruraux et périurbains. Courrier de l’environnement de l’INRA, 01/03/2015, n. 65, p. 37-47.
  • ZSUPPAN Z., LHERM M., NGRAND S., 2015. Performances de reproduction des vaches allaitantes charolaises, Viandes et Produits Carnés, 31 : 2-6.

 


Cliquer ici pour télécharger la liste de toutes les publications de Métafort